Staatssecretaris Zsolt Szabó brengt eerste werkbezoek aan Aruba, Curaçao en Bonaire

Staatssecretaris Zsolt Szabó van Koninkrijksrelaties en Digitalisering brengt van 11 tot 16 augustus 2024 een werkbezoek aan Aruba, Curaçao en Bonaire.  
Dit is het eerste werkbezoek van de nieuwe staatssecretaris aan het Caribisch deel van het Koninkrijk. Later volgt ook een bezoek aan de Bovenwindse Eilanden. Deze eerste reis dient vooral ter kennis making met de eilanden en bewindvoerders. De staatssecretaris zal tijdens zijn bezoek onder andere de gouverneurs, premiers en andere ministers van Aruba en Curaçao ontmoeten, alsook de gezaghebber van Bonaire.

Staatssecretaris BZK Zsolt Szabó

Aruba

Het werkbezoek van staatssecretaris Szabó begint op 11 augustus op Aruba, waar hij kennis maakt met gouverneur Alfonso Boekhoudt, premier Evelyn Wever-Croes en de andere ministers van het Kabinet-Wever-Croes. Ook ontmoet Zsolt Szabó statenvoorzitter Edgar Vrolijk en maakt hij kennis met de statenleden van de Commissie Koninkrijksrelaties. Verder staan ook een bezoek aan de gevangenis KIA en het Archivo Nacional Aruba, een rondleiding door San Nicolas en een bijeenkomst met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven op het programma. Daarbij wordt de staatssecretaris bijgepraat over de voortgang van het Landspakket.

Curaçao

Op dinsdag 13 augustus reist de staatssecretaris door naar Curaçao, waar hem eveneens een vol programma te wachten staat. Zo staan onder andere een ontmoeting met gouverneur Lucille George-Wout, premier Gilmar Pisas en de andere ministers van het Kabinet-Pisas op de agenda en ontmoet de staatssecretaris de statenvoorzitter, Charetti America Francisca en de statenleden van de Commissie Koninkrijksrelaties. Verder krijgt de staatssecretaris een tour over het eiland, waarbij wordt stilgestaan bij verschillende belangrijke (economische) ontwikkelingen en staat een ontmoeting gepland met de Nationale Hervormingscommissie en de president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten. Tot slot heeft de staatssecretaris ook een ontmoeting met de ketenpartners op het gebied van Justitie en brengt hij een bezoek aan de Marinebasis Parera waar hij een presentatie krijgt over de activiteiten van de Kustwacht.

Bonaire

Na Curaçao reist de staatssecretaris door naar Bonaire, waar hij een kennismakingsontmoeting heeft met de nieuwe gezaghebber John Soliano en waarnemend Rijksvertegenwoordiger Jan Helmond. Tijdens deze reis staat ook een kennismaking met de leden van het Bestuurscollege op het programma, een bezoek aan de noordkant van Bonaire, de zoutpannen, Marine Park Bonaire en een kennismaking met leden van het Centraal Dialoog, een lokaal overlegorgaan van werkgevers, vakbonden, lokale overheid en de Kamer van Koophandel.

Op vrijdag 16 augustus reist staatssecretaris Szabó weer terug naar Nederland.